ALGEMEEN

Wat is hardglas

Door middel van een warmte- en koud proces, het zogenaamde harden of voorspannen wordt het glas ca.5 maal sterker dan gewoon glas. Het hardglas kan prima tegen hitte, hardglas heeft namelijk een hittebestendigheid tot boven de 250 graden zonder vermindering van de kwaliteit. Wanneer het hardglas toch zou breken , valt het in duizenden kleine stukjes uiteen, wat verwondingen beperkt tot het minimale.

Hardglas is een ideaal product om toe te passen op die plaatsen waar veel mensen samenkomen en waar het glas een grote belasting moet doorstaan.

Deze vorm van beglazing  wordt door ons veel toegepast bij balustrades van trappen, douchewanden, kantoorpanden en winkelentrees.

Het hardingsproces

Een enkele ruit van een desgewenste dikte wordt eerst op maat gesneden en voorzien van alle randbewerkingen en sparingen voor de scharnieren en dergelijke. Hierna wordt de ruit verhit  in een hardingsoven. Hierna wordt de beglazing  gekoeld. Door een zeer snelle koeling ontstaan trekspanningen, die in de buitenste lagen van de glasplaat een drukspanning veroorzaken. Deze beide spanningen zijn in evenwicht en geven de glasplaat zijn ca. 5 maal grotere sterkte. 


Terug naar de vorige pagina

Hardglas toegangspoort